Van afstand tot de arbeidsmarkt naar midden in het werkveld logistiek

Categories: Functies in de logistiek

De afgelopen maanden is werkend Nederland danig op de proef gesteld. Personeel van bedrijven die normaal gesproken een hectiek van wereldformaat het hoofd moeten bieden kwam opeens thuis te zitten. Bedrijven die de drijvende kracht vormen van vertier en vrijheid moesten hun deuren sluiten. Werk dat gewoonlijk op kantoor bleef moest mee naar huis terwijl dat eigenlijk niet eens kon, en in de zorginstellingen werd een oorlog uitgevochten van wie niemand wist of die überhaupt wel te winnen was. Nog steeds zitten we midden in de heftigheid van de coronacrisis, maar zo langzamerhand begint de arbeidsmarkt haar wonden te likken en proberen we met z’n allen weer uit de put te klimmen. En daar draagt Logistics United met alle liefde aan bij.

Mensen die op hun plek zitten, doen hun werk goed
De logistiek drijft op wat er in de maatschappij speelt, en houdt de maatschappij draaiende door daar op in te spelen. De afgelopen tijd hebben veel logistieke bedrijven kunnen floreren door bijvoorbeeld de productie van mondkapjes, handalcohol, spatschermen, afstandsstickers en IC-apparatuur. De logistiek moet kwaliteit leveren om ervoor te zorgen dat de maatschappij, zeker in spannende tijden, het hoofd boven water kan houden… en daarvoor is mankracht nodig mét kennis en kunde van zaken, zodat het management zich kan (blijven) richten op strategieën en visies. En als er iets is waar we bij Logistics United van overtuigd zijn, dan is het wel dit: mensen die op hun plek zitten, doen hun werk goed… en als ze hun werk goed doen, leveren ze een positieve bijdrage aan het bedrijf en bovendien aan hun eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Het kan dan best even duren om op te starten en je weg te vinden
Maar je plek vinden op het werk is veel ingewikkelder dan we misschien willen laten blijken. Wie met een rugzak vol goede bedoelingen, grote doelen en doelgerichtheid probeert om een droombaan te vinden, kan nog best eens van een koude kermis thuiskomen. Er wordt vaak al heel snel heel veel van je verwacht: je moet aan eisen voldoen, beloftes waarmaken, een klik hebben met collega’s, het tempo aankunnen, meekomen met de werkcultuur en oh ja, het liefst zo min mogelijk fouten maken. Het kan dan best even duren om op te starten en je weg te vinden, om te ontdekken wat voor jou werkt als het gaat om je werk goed doen, om de juiste balans te vinden tussen werk en privé, tussen zelfstandigheid en samenwerking en tussen je grenzen oprekken en bewaken. Kortom: je moet eigenlijk léren werken, zeker als je weinig ervaring hebt of na een periode in een uitkering weer aan de slag wilt. Maar op een dynamische werkvloer met veel uitdaging en werkdruk, zoals in de logistiek, ontbreekt het soms aan de ruimte en tijd voor zo’n proces.