Waarom een loopbaan in de logistiek loont

Categorieën: Functies in de logistiek

Waarom een loopbaan in de logistiek loont.

80 procent van Nederland werkt in de logistiek. In de haven tussen de containers, op postkantoren en in magazijnen, op de snelweg tussen morgenstond en avondzon… logistiek is alles en overal. Maar waarom zou je nou juist voor een loopbaan in de logistiek kiezen in plaats van je zinnen te zetten op een baan in het bedrijfsleven, het onderwijs of de zorg?

 

Logistiek houdt Nederland draaiende

Hoe komt de kapper aan producten om de juiste haarkleuren mee te maken? Hoe komen ziekenhuizen in tijden als deze aan ontsmettingsmiddelen en mondkapjes? Hoe wordt ervoor gezorgd dat benzine tanken veilig is? Hoe zorgen we ervoor dat make-up, batterijen en accu’s op een verantwoorde manier met het vliegtuig mee kunnen? Hoe wordt de Nederlandse import en export in goede banen geleid? Het antwoord op die en nog veel meer vragen heeft, hoe je het ook wendt of keert, altijd te maken met logistiek. Zonder de logistieke wereld zouden we niet alleen geen post en pakketjes meer kunnen ontvangen of versturen, maar zou ook het leven bijna helemaal stil komen te liggen. Het is als een hele grote puzzel met tal van verschillende stukjes en schakels die niet zonder elkaar kunnen.

 

Logistiek is alles en overal

Er zijn ontzettend veel verschillende carrièremogelijkheden in de logistiek: van DHL-koerier tot magazijnmedewerker bij Bol.com of IKEA en van het bevrachten van containers tot het verkopen van etiketten waarmee gevaarlijke stoffen veilig vervoerd kunnen worden. Ook als je interesses breed of juist specifiek zijn, is de kans groot dat er in de logistiek ergens een perfecte functie op je ligt te wachten. Misschien midden in de actie van een vrachtwagencabine of havenbedrijf, maar soms is de actie ook juist op kantoor te vinden. Plannen en organiseren, van vervoersdocumenten en veiligheidsvoorschriften bijvoorbeeld, is in de logistiek namelijk net zo belangrijk.

 

Logistiek is het heden én de toekomst

Veel van wat er in de wereld en in het land gebeurt, heeft te maken met logistiek en dat geldt ook voor technologische ontwikkelingen. Logistiek gaat over hoe goederen snel, veilig en verantwoord van A naar B kunnen komen, en daarbij spelen allerlei dingen een rol: het milieu, wet- en regelgeving, de internationale markt, het sociale klimaat: je hoeft maar naar de huidige coronacrisis te kijken om te zien hoe veel beroepen op losse schroeven komen te staan terwijl andere branches, waaronder de logistiek, juist floreren  als er wereldwijd iets misgaat met de volksgezondheid. Daarnaast gaat het in de logistiek vaak over hoe de lat nóg hoger: veiliger, sneller, beter. Het is een vak waarin je dus veel creativiteit, innovatie en oplossingsgerichtheid kwijt kunt en altijd weer nieuwe dingen kunt leren.

 

Logistiek loont

Werken in de logistiek is dynamisch: het is als een schakelketting (in het Engels ook wel supply chain) waarbij elke schakel, van inkoop tot levering, een belangrijke rol speelt in het proces. De werkdagen en werkzaamheden zijn dan ook afwisselend en vaak komt er veel verantwoordelijkheid en uitdaging bij kijken: jij moet er immers voor zorgen dat de juiste spullen op het juiste moment op de juiste manier bij de juiste personen komen, zodat daar weer een nieuwe logistieke ketting in gang kan worden gezet. Daarnaast zijn er vaak brandjes te blussen en help je klanten om erachter te komen wat ze precies nodig hebben en hoe. Geen dag is hetzelfde, en je staat op elk moment midden in de machine die de motor van Nederland moet laten pruttelen.

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier welke logistieke vacatures Logistics United op het moment heeft. Wil je als kandidaat voor een logistieke functie in onze database worden opgenomen? Dat kan ook! We kunnen dan kijken of je te koppelen bent aan een bedrijf dat mensen zoekt.


Vivian van leeuwen
Contentschrijver Logistics United

Reageer

Auteur
Vivian van Leeuwen
Publicatie datum
28-5-2020 21:28
Deel dit artikel
Logistics United gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.